13 de febrer, Dia Internacional de l’Epilèpsia

Des del 2015 cada segon dilluns del mes de febrer es commemora el Dia Internacional de l’Epilèpsia, una data que cerca educar a les persones de tot el món sobre aquesta patologia neuronal que pateixen aproximadament 65 milions de persones en tot el món.

La intenció de les organitzacions que, any rere any, se sumen a aquesta iniciativa és la de propiciar una millor qualitat de vida a les persones que pateixen epilèpsia.

N’hem parlat amb Gabriel Salazar, cap del servei de Neurologia del CST, que ha definit l’epilèpsia com «una activitat elèctrica cerebral anormal, crònica, que es tradueix en múltiples manifestacions clíniques motores, sensitives i neuropsíquiques, que representen les diferents tipus de crisis.»

Pel que fa als símptomes, poden ser convulsions generalitzades, focals motores, sensitives, psicògenes, absències i, fins i tot, gustatives.

I les causes? El Dr. Salazar explica que poden ser «primàries d’origen desconegut, durant la formació embriogènica queda teixit cerebral en zones que no pertany, en origen secundari, hipòxia durant el part, ictus, traumes, tumors i qualsevol lesió cortical cerebral. També poden ser genètiques.»

Té més incidència segons l’edat o el sexe del/la pacient o depenent del país? El cap del servei de Neurologia del CST confirma que si, que «països pobres amb mala atenció perinatal tenen nens amb hipòxia cerebral i mes epilèpsia. La gent d’edat avançada amb factors de risc vascular (hipertensió arterial, fumadora, diabètics, colesterol) quan arriben a edat senil tenen mes risc d’epilèpsia vascular.»

Els efectes es poden minimitzar portant una vida sana. S’ha d’evitar el tabac, vigilar la hipertensió, la diabetis, el colesterol i millorant l’activitat física. El Dr. Salazar insisteix en què «s’ha de fer diagnòstic precoç.»

Altres notícies d’interès