L’onze d’abril és el Dia Mundial del Parkinson, una malaltia que pateixen gairebé 30.000 persones a Catalunya (segons dades del 2021) i 300.000 a Espanya. La malaltia afecta entre el 2 i el 3% de la població més gran de 65 anys. Però entre un 5 i un 10% dels casos tenen els primers símptomes entre els 21 i els 40 anys.
L’Organització Mundial de la Salut va declarar el 1997 Dia Mundial del Parkinson l’11 d’abril, coincidint amb l’aniversari del naixement de James Parkinson, neuròleg britànic que el 1817 va descriure el que en aquell temps va anomenar Paràlisi Agitante i que avui dia coneixem com a Malaltia de Parkinson.
N’hem parlat amb el doctor Gabriel Salazar, cap del servei de Neurologia del Consorci Sanitari de Terrassa.
. En quines edats té més incidència el Parkinson?
El Parkinson és una malaltia d’aparició heterogènia però amb un pic màxim d’incidència als 55 anys. De tota manera pot aparèixer en persones molt joves, des dels 20 anys, i allargar-se fins als 90 anys.
. Quins són els principals símptomes? Motors i no motors.
Els símptomes motors són la rigidesa, la lentitud que es tradueix en dificultat per caminar i un 50% tremolen. A nivell no motor destaca l’ansietat, la depressió, el restrenyiment, la hiposmia o la manca d’olfacte. També el trastorn del son, des de l’insomni fins al somnambulisme.
. Quins són els factors que fan que desenvolupem la malaltia?
És una malaltia genètica, no necessàriament hereditària. També es coneixen altres factors que influeixen en l’aparició dels símptomes com ara, ambientals, tòxics per la pol·lució o l’estrès.
. Quin paper hi juga la dopamina, en aquest procés?
La dopamina és un dels neurotransmissors que inicialment causen símptomes en general però també l’acetilcolina, glutamat i altres neurotransmissors cerebrals. Solem donar levodopa, que es transforma en dopamina en el nostre cos però no és una solució definitiva.
. Quin és el tractament?
El tractament és mèdic i quirúrgic. Mèdic restitutiu, amb dopamina i neurotransmissors. Agonistes de la dopamina i neuroprotectors, com la safinamiea i easagilina. També tractaments no invasius, com les bombes de perfusió de duodopa i apomorfina en pacients complicats i la cirurgia cerebral o estimulació cerebral profunda i els ultrasons o HIFU al Parkinson.
. Quina esperança de vida té una persona que pateix parkinson?
Avui dia gràcies al tractament l’esperança de vida és similar a la de una persona sense Parkinson: uns 82 anys a l’Estat Espanyol.
. S’estan fent estudis per a avançar en alguna vacuna contra aquesta malaltia neurològica?
No hi ha vacunes però s’està treballant en l’ús d’un fàrmac que frena l’aparició del Parkinson.
Subscriu-te a la nostra newsletter