El CST posa en marxa la Consulta Mediambiental Pediàtrica, la tercera de tot l’estat espanyol

El Consorci Sanitari de Terrassa ha posat en marxa aquesta setmana la consulta de Pediatria Mediambiental, una especialitat pediàtrica orientada a la prevenció, detecció i maneig de les malalties o estat de salut dels nens i nenes, des de la concepció fins a l’adolescència, relacionades amb el nostre entorn.

Els factors de risc ambientals poden afectar la salut a la infància, com  la contaminació atmosfèrica, que causa més de 10% de les morts prematures en persones adultes cada any a Espanya i que segons l’agència Europea del Medi Ambient segueix sent el major risc mediambiental per la salut a Europa.

Aquest tipus de consulta és molt novedosa a Catalunya, ja que fins ara només en disposava la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Actualment, a través del grup de Treball de la Societat Catalana de Pediatria, s’està creant una xarxa de centres sanitaris amb professionals capacitats en pediatria mediambiental per tal d’implementar aquesta especialitat arreu de Catalunya. A l’estat espanyol només l’ofereix l’Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia.

La consulta mediambiental pediàtrica versa sobre el “Full Verd de l’embaràs”, una eina per a la prevenció, detecció i intervenció de riscos mediambientals durant l’etapa reproductiva i embaràs. Està adreçada a totes les dones embarassades i les seves parelles, però també a totes aquelles parelles que estiguin planificant el seu embaràs.

La visita, d’una mitja hora de durada, consisteix en una entrevista clínica amb consells de salut, idealment durant el primer trimestre de l’embaràs. En casos determinats pot ser necessari realitzar proves complementàries i seguiment de la pacient.

La Consulta de Pediatria Mediambiental és una pràctica clínica recomanada pel Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria.