El CST s’adhereix al Dia Mundial de la Salut Bucodental

El 20 de març és el Dia Mundial de la Salut Bucodental.

Aquesta celebració, promoguda per la World Dental Federation (FDI), se celebra amb l’objectiu de destacar els beneficis d’una boca i unes dents fortes i sanes, així com promoure hàbits saludables per a la salut bucodental.

La salut bucodental té un gran impacte sobre l’estat de salut general, ja que els problemes o malalties relacionats amb la boca, les dents i les genives poden afectar la resta del cos i també poden ser símptoma d’altres trastorns que han passat desapercebuts.

A finals de l’any passat el Govern de la Generalitat de Catalunya va desplegar la Llei de salut bucodental de 2020, que avança cap a la incorporació de higienistes dentals a l’atenció primària amb l’objectiu de potenciar-la i fer arribar aquest nou servei a tothom. Aquesta figura s’integra a les unitats d’odontologia, formades actualment per odontòlegs de l’Atenció Primària i comunitària i tècnics auxiliars en cures d’infermeria.

Patricia Amate, odontòloga i responsable del programa de salut bucodental del CST, explica que la funció de l’equip d’higienistes «és la prevenció de malalties bucodentals adreçada  prioritàriament a nens menors de 14 anys, embarassades i pacients vulnerables.» Així, la funció del higienista és  tant la de fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental com la del seguiment i tractament preventiu de càries i patologia periodontal de baixa complexitat. La integració dels higienistes facilita, doncs, que l’odontòleg pugui dedicar més temps a les prestacions de més complexitat.

Amate fa incís en les tasques d’aquest equip d’higienistes, que són «els tractaments de fluor, segellats de fissures i higienes dentals, així com també fomenten una alimentació saludable i ensenyen tècniques de raspallat de forma individual o de forma grupal mitjançant tallers.»

Altres notícies d’interès